VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
FİRMA REHBERİ
İLAN REHBERİ
BİZE ULAŞIN
YAZARLAR
AjansTr7

@ Haber Tarihi : 06 Ocak 2019 13:56:27

0 Yorum

Bu köyde 100 yıldır geleneksel tahin üretiliyor

Antalya’nın Kaş ilçesinde yaklaşık 100 yıldan beri geleneksel yöntemlerle tahin üretiliyor.

Antalya’nın Kaş ilçesinde yaklaşık 100 yıldan beri geleneksel yöntemlerle tahin üretiliyor.

Kaş’ın 50 kilometre uzağında deniz seviyesinden 800 metre yükseklikte Toroslar'ın eteğine kurulu Gürsu Mahallesi’nde kuşaktan kuşağa geleneksel tahin üretimi yapılıyor.

Eski adı Köyre olan Gürsu’da 100 yıldan beri dönen taş değirmende el emeği, göz nuru ve geleneksel yöntemlerle tahin ürettiğini söyleyen Mehmet Armutçu (66), eskiden senede bir defa 25-30 seneden beri ise 12 ay tahin ürettiklerini, bu işi en az 100 senedir yaptıklarını belirtti.

Taş değirmende tahinin macerası

Köyün muhtarı da olan Armutçu, dedesinden miras kalan mesleği şimdi oğlu ve geliniyle beraber yaptığını ifade ederek, susamın tarladan sofraya nasıl geldiğini, tahinin macerasını anlattı:

“Önce burada (havuzda) ıslıyoruz (susam çuvallarını). Islandıktan sonra 24 saat bekliyor suda. Sonra dövmeye alıyorum. Dövme makinesinde kabuğu soyuluyor. Fırına götürüyoruz, bir saat kavruluyor. Kavrulduktan sonra çıkarıyoruz. Tavaya alıyoruz, burada soğuyor 15-20 dakika. Sonra makineye döküyoruz, savuruyoruz. Çuvallara koyuyoruz, değirmene götürüyoruz öğütmeye. Bu değirmende tahinin su gibi ince akmasını tercih ediyoruz.”

Atadan miras

5’i kız, 1’i erkek olmak üzere 6 çocuk ve 13 torun sahibi Armutçu, babasından öğrendiği bu işi 55 senedir yaptığını, artık oğluna devredeceğini dile getirdi:

“Bu eski taş değirmeni babadan geliyor. Ben de oğlana devredeceğim. Bu iş geleneksel olarak devam edecek. Çevre köylerden müşteriler hasatlardan sonra değirmene yemeklik tahin öğütmeye gelir. Bu tahini Türkiye’nin her yerine kargoyla gönderiyoruz.”

Odun ateşinde

Kaş’ın Hacıoğlan Mahallesi’nden değirmene gelen Durmuş Ali Karaağaç ise, “Buraya tahin öğütmeye geldim. Üç senedir buraya geliyorum. Bu tahin ocakta kavrulduğu için odun ateşinde daha lezzetli, kokulu oluyor. Fabrika tahinlerine benzemiyor. Daha lezzetli, kaliteli. O sebepten buraya geliyoruz. Bu değirmen eski usullerimize göre, doğal olduğu için burada öğütüyoruz. Tahini soframızda doğal olarak yiyoruz.” diye konuştu.

(AJANSTR7)

Henüz Bu Haber İçin Yorum Yapılmamış
Adınız Soyadınız
Güvenlik Kodu
BENZER HABERLER